REKLAM

Başhekim Yalçın’dan Hacı Adaylarına Önemli Tavsiyeler

Hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına önemli uyarılar geldi. Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Rıdvan Yalçın, Diyanet Habere yaptığı açıklamada hacı adaylarına sağlıkla ilgili..

Başhekim Yalçın’dan Hacı Adaylarına Önemli Tavsiyeler
Yayınlanma: Güncelleme:
REKLAM Burak Almak Turizm Samsun Şubesi

Hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına önemli uyarılar geldi.

Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Rıdvan Yalçın, Diyanet Habere yaptığı açıklamada hacı adaylarına sağlıkla ilgili çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Başhekim Yalçın, hac ibadetini yerine getirirken sağlıklı olmanın önemine dikkat çekerek “Hem maddi hem manevi olan bu ibadeti güzel bir şekilde yapabilmeniz için gerçekten sağlıklı olabilmeniz ve oraya hazırlıklı gitmeniz gerekiyor.” dedi.

Hacı adaylarının bedensel dayanıklılıklarını artırmaları gerektiğini belirten Yalçın, “İbadetlerinizi yaparken de yine yürümeniz gerekir. Onun için burada özellikle bedensel anlamda bu çabaya, bu efora kendinizi hazırlamanız lazım. Mutlaka gitmeden önce hafiften başlayarak bir 10 dakika, 15 dakika gibi başlayarak giderek yürümelerinizi bir saate hatta 2 saate kadar çıkartmanızı öneririm. Ne kadar rahat yürür olursanız o kadar iyi olur. diye konuştu.

“Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı mutlaka yanınızda getirin”

Yalçın kronik rahatsızlığı olan adaylara yönelik uyarılarda bulunan Başhekim şöyle devam etti:

“Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı da mutlaka yanınızda getirmeniz gerekir. O ilaçlarınızı kontrol etmeniz, tedarik etmeniz gerekebilir. Ayrıca hastalıklarınız varsa mutlaka doktora gidip o hastalıklarınızla ilgili hacda herhangi bir sorun yaşayıp yaşamayacağınızı sormanız, durumunuzu değerlendirmeniz lazım. Oksijene bağımlı bir haldeyseniz. Yürüme kapasiteniz çok düşük olacak derecede bir hastalığınız varsa. Kemoterapi alan hastaysanız, o zaman mutlaka doktorunuzla görüşüp oradan izin almanız gerekir. Kronik hastalıklarla ilgili olan kemoterapi ve benzeri ilaçlar orada uygulanmamakta. Onun için bu tür şeylerde mutlaka doktorunuza danışmanız lazım.”

Zorunlu aşıların mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Yalçın, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar için zorunlu olmayan grip ve zatürre aşılarını da tavsiye ettiğini belirtti.

İlaçlarınızın saklama şartlarını öğrenin

Yalçın sıcak ortamda ilaçların etkinliğinin bozulabileceğini dile getirerek, “Bazı ilaçlar vardır ki sıcaktan çok etkilenebilir. Mesela insülin özellikle soğuk zincirle getirmeniz gereken bir ilaçtır. Onu o şekilde taşımanız lazım. Yine direkt güneşe ve sıcağa maruz bırakmamanız lazım ilaçlarınızı, saklama şartları önemli. Bunları eğer bilmiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.” şeklinde konuştu.

Hacı adaylarının ilaçlarının eksik kalması durumunda Diyanet Hastanesi olarak destek sağladıklarını hatırlatan Yalçın, ancak herkesin ilaçlarını kendi getirmesi en doğrusu olduğunu söyledi.

“Diyanet’in sağladığı imkanlar yeterli”

Yalçın, hacı adaylarının sürekli kullandıkları ilaçların dışında yanlarında parasetamol içerikli bir ağrı kesici ve pişik kremi bulundurmalarının faydalı olacağını belirterek, “Ufak tefek yaralarınıza sürebileceğiniz antibiyotikli merhem olması da gerçekten iyi olabilir. Diyanet’in sağladığı imkanlar sağlık konusunda birçok hastalıklar için yeterlidir. Onun için bütün ilaçları almaya da kalkmayın. Özellikle bilinçsiz bir şekilde de antibiyotik kullanmayın.” ifadelerini kullandı. 

“Ayak Yanıklarına Dikkat Edin”

Mekke ve Medine’nin sıcak ve nemli iklimine dikkat çeken Yalçın, hacı adaylarına şu uyarılarda bulundu:

“Kalabalığa girdiğinizde mutlaka maske takın. El hijyenine çok dikkat etmeniz lazım. Onun için sık sık ellerimizi yıkayalım. Ayak sağlığı çok önemlidir. Yürüdüğünüzde bastığınız yerlerin sıcak veya soğuk olduğunu fark etmeyebilirsiniz ve ayak yanıklarına yol açabilirsiniz. Özellikle diabetik olan, nöropatisi olan hastalar, sıcağa bassa bile onu hissetmeyeceği için derin yanıklara yol açmakta ve bu durum ibadetlerini büyük ölçüde de engellemektedir. Onun için bu tür şeylere dikkat etmeniz lazım.”

Su ve tuz kaybına karşı dikkatli olun

Yalçın, sıcak ortamdan kaynaklanan su ve tuz kaybına karşı dikkatli olunmasını ifade ederek, “Sıcak ortamda terleyeceksiniz, su ve tuz kaybınız olacak. Onun için mutlaka bunu karşılayacak derecede su tüketmeniz lazım. Zemzem tüketmeniz de aynı su içmek gibidir. Yeterli sıvı alıp almadığınızı nasıl anlayacaksınız? İdrarınızın renginin açık sarı renkte olması lazım. Eğer bu koyu renkte ve az miktarda çıkıyorsa o zaman siz yeterli sıvı almıyorsunuz demektir. Tabi tuz kaybınız da olacak. Ekstradan tuz almanız da gerekebilir. Tansiyonu yüksek ya da sınırda bir kalp yetmezliği olan hastaysanız o zaman tuz tüketiminize de dikkat etmeniz gerekir.” diye konuştu.

Klima Kullanımı: “Odayı Havalandırıp Öyle Girin

Yalçın, klima kullanımı noktasında da uyarılarda bulunarak, “Odaya ilk geldiğinizde önce pencereyi, sonra klimayı sonuna kadar açın ama odada bulunmayın. Bir süre oda havalansın. Ondan sonra da girdiğinizde de pencereyi kapatırsınız. İçeri birazcık soğur. Ondan sonra içeri girip kullanırsınız. Benim önerim uyumaya girdiğinizde klimanızı kapatın. Yani önceden odayı soğutun sonra klimanızı kapatın.” dedi.

“Mutlaka dinlenmeye vakit ayırın”

İbadetleri yerine getirirken sağlığın ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Yalçın, şöyle devam etti:

 “İbadetleri güzel yapabilmeniz için öncelikli olarak sağlıklı olmanız lazım. İbadetler ve sağlığı dengede tutmalısınız. Mutlaka dinlenmeye vakit ayırın. Sürekli ibadet yapma telaşında olmayın. Tabi ki farz olan ibadetleri mutlaka yapacaksınız ama onun ötesindeki ibadetlerde mutlaka kendi bedeninizi dinleyin. Eğer size, ‘dur’ diyorsa o beden, o zaman bu ibadetteki fiziksel aktivitenizi azaltın. Kabe’ye gittiğinizde illa tavaf yapacaksınız değil, eğer sizin vücudunuz bunu tolere edemiyorsa, bunu zor buluyorsa, gittiğinizde Kabe’yi seyretmeniz bile sizin için ibadettir. Kur’an okumanız ibadettir. Onun için zorlayıcı ibadetler eğer sizin vücudunuza ağır gelmeye başladıysa mutlaka dinlenin. Özellikle hiç egzersiz yapmamış ve gelip orada yoğun egzersizin altına girenlerde mutlaka eklem sorunları, kas sorunları yaşamaya başlıyorlar. Bu da daha sonraki yapacakları farz ibadeti bu sefer zorlamaya başlıyor. Onun için önceliğiniz farz ibadetler olsun, zorlamadan yapacağınız ibadetler olsun.” 

Güneş Çarpması

Yalçın, Güneş çarpması tehlikesine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Orada 10-15 dakika güneşin altında yürüdüğünüzde güneş çarpmasına maruz kalabilirsiniz. Peki, güneş çarptığını nasıl anlayacaksınız? Terlemeniz azalıyorsa hatta cildiniz kuruduysa ve kızarmaya başladıysa, bilincinizde değişiklikler olmaya başladıysa hemen en soğuk gördüğünüz alana girin. Serinlemeniz lazım ve bol su tüketin. Bu tür bir risk altında olmamanız için de güneşli yerlerde özellikle başı açık vaziyette gezmemeniz lazım ya da bir şemsiye kullanmalısınız. Tabi burada dikkat etmeniz gereken ihram yasakları. İhram yasaklarında özellikle erkekler başını da örtemeyecekleri için onlara tavsiyem mutlaka bir şemsiye kullanmalarıdır.”

“Haccı bir fırsat bilin ve bu sigaradan kurtulun”

Yalçın, son olarak sigara alışkanlığı olanlara seslenerek şu çağrıyı yaptı:

“Hac maddi, manevi kötü alışkanlıklarımızdan kurtulabilmek için bir vesile. Özellikle de başta da sigara geliyor. Onun için gerçekten sağlığımızı düşünüyorsak Haccımızı bir fırsat bilelim ve orada sigaradan kurtulalım. Çünkü sigaradan kurtulmak gerçekten irade isteyen bir iştir. Buna karar vermek gerekir. Ben desteksiz sigarayı bırakamıyorum demeyin. Burada önemli olan iradedir. Hac da bu iradenizin en kuvvetli olduğu yerlerden birisi olacaktır, göreceksiniz. Gerçekten motivasyonlarınız çok iyi. Benim tavsiyem orayı bir fırsat bilin ve bu sigaradan kurtulun.”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.