REKLAM

Görüntülü aramalarda yapay zekayla dolandırıcılık uyarısı

Kayseri’de yaÅŸayan Nuri Karakol, bir sosyal medya uygulamasından gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüntülü aramada, kaydedilen ve yapay zekayla montajlanan görüntüsüyle tehdit edilerek dolandırılmaya çalışıldı. Sosyal medya uygulaması üzerinden gelen görüntülü aramaya arkadaşı zannedip..

Görüntülü aramalarda yapay zekayla dolandırıcılık uyarısı
Yayınlanma: Güncelleme:
REKLAM Burak Almak Turizm Samsun Åžubesi

Kayseri’de yaÅŸayan Nuri Karakol, bir sosyal medya uygulamasından gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüntülü aramada, kaydedilen ve yapay zekayla montajlanan görüntüsüyle tehdit edilerek dolandırılmaya çalışıldı.

Sosyal medya uygulaması üzerinden gelen görüntülü aramaya arkadaşı zannedip cevap veren Karakol, karşıdaki kişinin arkadaşı olmadığını fark edince birkaç saniye içinde aramayı sonlandırdı.

Kısa sürede ekran görüntüsünü kaydeden şüpheli, kaydı yapay zeka yardımıyla uygunsuz görüntülerle montajlayıp Karakol’dan para talep etti.

Montajladığı görüntüyü daha sonra Karakol’un sosyal medyadaki 10 arkadaşına gönderen dolandırıcı, listenin tamamına göndermemek için maÄŸdurdan 70 bin lira istedi.

Yaşadığı olayı anlatan Karakol, dolandırıcının kendisini sosyal medyadaki bir arkadaşının ismiyle açtığı hesaptan aradığını söyledi.

Dolandırıcının arama işleminden önce hazırlık yaptığını ve ilk anda telaşlandığını vurgulayan Karakol, şöyle konuştu:

“Aramaya cevap verince karşıma kıyafeti uygun olmayan bir kadın çıktı. Aramayı birkaç saniye içinde kapattım. Arama sırasında kaydedilen görüntüm, dolandırıcı tarafından kendi uygunsuz görüntüsüyle montajlanıp listemdeki yaklaşık 10 arkadaşıma yollandı. ArkadaÅŸlarıma gönderdiÄŸinin ekran fotoÄŸrafını da bana atarak listenin tamamına göndermemek için 70 bin lira istedi.”

“MaÄŸdur olmaktan son anda kurtuldum”

Şüpheliyi sosyal medyadan engellediÄŸini ancak daha sonra WhatsApp uygulamasından tehditlerine devam ettiÄŸini anlatan Karakol, “İlk olarak listemdeki diÄŸer kiÅŸileri görmemesi için sosyal medya hesabımı kapattım. Daha sonra polisi aradım. WhatsApp’tan da toplu mesaj göndererek durumu arkadaÅŸlarıma anlatmaya çalıştım. Bu görüntüyü yaklaşık 10 kiÅŸiye yollamış. Yolladığı arkadaÅŸlarıma durumu anlattım. Sosyal medya hesabımı kapattığım için de baÅŸka arkadaşıma yollayamadı. MaÄŸdur olmaktan son anda kurtuldum” diye konuÅŸtu.

Karakol, sosyal medya kullanıcılarına bu duruma düşmemeleri için profillerini gizlemeleri uyarısında bulundu.

“Sosyal medya hesaplarımızın gizli olması gerekiyor”

Kayseri Üniversitesi Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Gezer de yapay zekanın hayatın her alanına girdiğine dikkati çekti.

Yapay zekayla görüntü oluÅŸturmanın son zamanlarda moda haline geldiÄŸine iÅŸaret eden Gezer, “Dolandırıcılar için birkaç saniyelik görüntü tehdit unsuru olarak yetiyor hatta bunu sesle yapanlar bile var” dedi.

Sosyal medya kullanıcılarının işlerinin gittikçe zorlaştığını anlatan Gezer, şunları kaydetti:

“Yapay zeka teknolojisi o kadar ilerledi ki gerçeÄŸinden ayırt edilemeyen sahte görüntüler oluÅŸturabiliyor. Sosyal medya kullanıcılarının görüntü, fotoÄŸraf ve seslerini sosyal medyada paylaşırken iki kez düşünmeleri gerekiyor. EÄŸer siz sosyal medyanızda görüntünüzü, sesinizi paylaşırsanız dolandırıcıların sizi arayıp görüntü kaydı yapmasına bile gerek kalmıyor. PaylaÅŸtığınız ses ve görüntüyü alarak sahte görseller oluÅŸturabilirler. Öncelikle sosyal medya hesaplarımızın gizli olması gerekiyor. Bu ortamda paylaşılan görsellerin sadece listemizdekilerin görmesi önlemlerden birisi olabilir. Hesapların korunması da çok önemli. O yüzden çözülmesi basit ÅŸifreler yerine uzun ve tahmin edilmesi zor ÅŸifreler kullanmalıyız. Bu duruma düşmemek için faktörlü doÄŸrulama yöntemini kesinlikle kullanmalıyız.”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.